Farenjit Nefes Darlığı Nefes Darlığı Genel Belirtileri
07 Temmuz 2024

Farenjit Nefes Darlığı Nefes Darlığı Genel Belirtileri

Farenjit ve Nefes Darlığı:

Farenjit, boğazda, küçük dilin arkasında ve bademciklerin olduğu kısımda (farenks) iltihaplanma durumudur. Farenjitin oluşmasına neden olan başlıca etkenler virüsler ve bakterilerdir. Çocuklarda farenjitlerin yaklaşık %95'ini virüsler oluştururken, yetişkinlerde bu oran %4-5 civarında bakterilerle ilişkilidir. Mikropların neden olduğu farenjitlere akut farenjit denir. Burnun fiziki olarak tıkanıklığı, kemik eğrilikleri, burundaki etlerin büyümesi, alkol tüketimi, alerji, sigara kullanımı, beslenme bozuklukları ve iklim değişiklikleri gibi faktörler farenjitin gelişmesini kolaylaştırabilir. Hastalık, vücutta hem lokal hem de genel belirtiler gösterir. Lokal belirtiler; boğazda aşırı ağrı, yanma, batma hissi, öksürük, yutma zorluğu, nefes darlığı ve boğazın o bölümünde şişlik ve kızarıklık ile kendini belli eder.

Farenjitin Genel Belirtileri:

Genel belirtiler arasında yüksek ateş, boyunda bulunan lenf bezlerinin şişmesi, iştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler bulunur. Hastalığın tedavisi mutlaka istirahat etmeyi gerektirir ve yüksek kalorili gıdalar, ilaçlar, vitaminler ve nefes açıcı ilaçlarla desteklenmelidir. Akut farenjit tam olarak tedavi edilmediğinde ve kolaylaştırıcı nedenler devam ettiğinde hastalık kronikleşebilir. Kronikleşme sürecinde ailevi yatkınlık, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, endokrin rahatsızlıklar ve sağlıksız ortamlarda çalışma gibi etkenler rol oynar. Ayrıca, farenkse komşu organların kronik rahatsızlıkları da kronik farenjitin gelişmesine neden olabilir.

Kronik Farenjit Çeşitleri:

Kronik farenjitin çeşitli biçimleri vardır ve bunlar hekim tarafından belirlenir:
  • Basit Tip Kronik Farenjit: Genellikle ergenlerde görülür. Farenks mukozasında kırmızılık ve üzerinde küçük kabarcıklar ve lenf bezleri görülür. Hastada kurumuş ifrazat bulunur ve bu nedenle gıcık şeklinde öksürmek ister.
  • Heterotrofik Farenjit: Lenf bezleri biraz daha büyümüştür ve farenks mukozası kalınlaşmıştır. Hastanın genzinde yapışkan bir ifrazat olduğunu hisseder.
  • Lateral Farenjit: Farenksin yan duvarlarında, bademciklerin arkasında yukarıdan aşağıya inen kalınlaşmış mukoza ve lenf bantları oluşur. Hasta sabahları boğazında ağrı ve yabancı bir cisim varmış gibi bir sıkıntı hisseder.
  • Atrofik Farenjit: Farenks mukozası incelmiş ve pembe görünümünü kaybetmiş, çok soluk bir durumdadır. Hastanın boğazında sertlik, kuruluk ve yapışkan kabuklar bulunur, nefesi ağır kokar. Mukoza cilalı gibi görünür.

Tedavi Süreci:

Kronik farenjit ve farenjitlerin tedavisi için akut farenjitlerin doğru tedavi edilmesi, ilaçların doğru alınması ve tam istirahat gereklidir. Eksik tedavi hastalığın uzamasına neden olabilir. Ailevi yatkınlık varsa ve hastalık kronikleşmişse, mevcut hastalığı kolaylaştırıcı nedenlerin ortadan kaldırılması önemlidir. Burunda nefes almayı engelleyen kemik eğriliği veya et varsa, bunların hemen düzeltilmesi gerekir. Büyük kentlerdeki hava kirliliği de farenjit sebeplerindendir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şebnem

23 Mayıs 2024 Perşembe

Boğazıma şiddetli bir gıcık geliyor ve boğazım kapanıyor, nefes alamıyorum. Nefesimi geri getirmek için 5-10 dakika çabalıyorum. Burnumdan almaya çalışıyorum, o da olmuyor, gece yattığımda da oluyor, uyumaya korkuyorum, bunun sebebi nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞebnem hanım,

Yaşadığınız durum oldukça rahatsız edici ve anladığım kadaryla sizi çok endişelendiriyor. Boğazınızda şiddetli gıcıklanma ve nefes alamama gibi semptomlar birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Alerjiler, asit reflü, astım, uyku apnesi veya anksiyete gibi durumlar bu belirtilere yol açabilir. Kesin nedeni öğrenmek ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek için bir kulak burun boğaz doktoruna veya bir alerji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Nefes Eğitimi ve Egzersizleri

Nefes Eğitimi ve Egzersizleri

Güncel

Bebeklerde Nefes Darlığı Nedenleri

Bebeklerde Nefes Darlığı Nedenleri

Burundan Nefes Alamama Nedenleri?

Burundan Nefes Alamama Nedenleri?

Nefes Kesilmesi Nedenleri ve Tedavisi

Nefes Kesilmesi Nedenleri ve Tedavisi

Balıklar Nasıl Nefes Alır?

Balıklar Nasıl Nefes Alır?

Gripte Nefes Darlığı Tedavi

Gripte Nefes Darlığı Tedavi

Nefes Almada Güçlük Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Almada Güçlük Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?