Nefes Darlığı ve Kalp Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Nefes Darlığı ve Kalp Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Darlığı ve Kalp Sıkışması

Nefes darlığı ve kalp sıkışması, çoğu zaman stres durumunda sinirlerde meydana gelen sıkışmadan kaynaklanabileceği gibi bazı kalp hastalıklarının da habercisi olabilir. Özellikle akciğerler başta olmak üzere, kalp, sindirim, böbrek hastalıkları, tiroit hormonunun fazla salgılanması gibi durumlar kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu belirtilerin sıklığı ve ne zaman ortaya çıktığı, hastalığın belirtilerini ayırt etmede önemli unsurlardır.

Bazen endişe, stres, korku veya üzüntülü bir haber, sinir sistemini baskılayarak nefes darlığı ve kalp sıkışmasına neden olabilir. Bu tür durumlarda, nefes egzersizleri yapmak ve açık havada sakinleşmeye çalışmak olumlu etkiler yaratabilir. Ancak, gece uykudayken kalp sıkışması ile uyanmak, gün içinde stresli bir durum yokken kalp sıkışmaları yaşamak, kısa mesafe yürüyüşlerde nefes alamamak veya tıkanmak, muhtemelen metabolik bir hastalığın habercisidir. Bu durumda, gerekli tahliller yapılarak tanı konulması gerekmektedir.

Nefes Darlığı ve Kalp Sıkışması Hangi Hastalıkların Habercisidir?

  • Obezite: Nefes darlığı ve kalp sıkışması, en çok obezite hastalığı olanlarda görülür. Özellikle yemeklerden sonra nefes nefese kalma, kısa mesafe yürüyüşlerde tıkanma, merdiven çıkarken zorlanma ve kalpte sıkışma hissi, günlük yaşamın bir parçası haline gelebilir. Bazen nefes darlığı, nefes alamama öyle uzun sürer ki dışarıdan bakıldığında yüzde sararma, terleme gibi fiziksel değişimler net olarak görülebilir.
  • KOAH: Obeziteden sonra nefes darlığı ve kalp sıkışması sorunu, en sık tütün kullanan kişilerde görülür. Uzun süre kullanılan tütün, ciğerlerde yarattığı tahribat nedeniyle yeni ve temiz kanın vücutta sağlıklı dolaşımını engeller. KOAH gibi tütün kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar, kalp kapakçıklarında bozulmaya neden olarak kalp sıkışması ve nefes darlığına yol açar.
  • Kalp Yetmezliği: Nefes darlığı ve kalp sıkışması, kalp yetmezliğinin belirtileri arasındadır. Kalp yetmezliğinin diğer belirtileri arasında baygınlık, kalp çarpıntısı, el ve ayak bileklerinde şişme, morarma, iştahsızlık ve kansızlık yer alır.
  • Tansiyon: Yüksek veya düşük tansiyon, nefes darlığı ve kalp sıkışmasına neden olabilir.
  • Anemi (Kansızlık): Kansızlık, nefes darlığı ve kalp sıkışmasına neden olabilir. Ayrıca, ellerde ve ayaklarda üşüme, ellerde titreme, ağız kenarında çatlaklar, tırnaklarda kırılma ve dil ağrısı gibi belirtiler de görülebilir.
  • Panik Atak: Panik atak rahatsızlığında, psikolojik etkenlere bağlı olarak nefes darlığı ve kalp sıkışması ortaya çıkabilir.
  • Damar Tıkanıklığı: Kalp ve damar tıkanıklığının ilk belirtileri arasında nefes darlığı ve kalp sıkışması yer alır. Zaman içinde göğüs ağrısı, baş ve ense ağrısı, göğsün üstüne baskı hissi, göğüste bıçak saplanması veya iğneler batıyormuş gibi hissetme, bayılma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Kalp Ritim Bozukluğu: Nefes darlığı ve kalp sıkışması ile kendini gösteren bu hastalığın ilerleyen süreçlerinde tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, fenalık hissi, bayılacakmış gibi hissetme ve göz kararması gibi belirtiler gözlenir.

Bu belirtiler, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir ve ihmal edilmemesi gerekmektedir. Doktora başvurularak gerekli tetkiklerin yapılması, erken tanı ve tedavi açısından büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kubra

07 Mayıs 2024 Salı

Merhaba bende kalp sıkışması ve ayrı etten nefes darlığı var merdiven çıkamıyorum ve konurken bile nefesim yetmiyor sol tarafim da uyuşma oluyor ve halsizlik yorgunluk terleme baş ağrıları oluyor.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kubra,

Anladığım kadarıyla yaşadığın durum oldukça rahatsız edici ve günlük hayatını olumsuz etkiliyor. Kalp sıkışması, nefes darlığı, sol tarafında uyuşma ve genel halsizlik gibi belirtiler ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu belirtileri yaşadığında mutlaka bir doktora başvurmanı öneririm. Özellikle kardiyoloji ve nöroloji alanında uzman bir doktordan randevu alarak detaylı bir muayene yaptırman iyi olabilir. Sağlığını ihmal etme ve en kısa sürede profesyonel bir yardım al. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Kayrak

Merhaba Kübra Hanım, nefes darlığı sorununun en büyük nedenlerinden biri astım sorunlarıdır alerjik ya da normal astım olarak bu durum karşınıza çıkabilir. Ancak böyle durumlar olmadığını düşünüyorsanız göğüs doktoruna giderek mutlaka muayene olmanız gerekmektedir. Bu gibi durumlar ileride ciddi sorunlara neden olabilir.

soru

emine

06 Nisan 2024 Cumartesi

Mrb yaklaşık üç aydır nefesimi tam alamama hissi oluyor bazen nefes alamakta zorlandığımda kalbim ağrıyo nedeni nedir acep?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Emine Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Nefes darlığı ve kalp ağrısı gibi belirtiler, çeşitli sağlık sorunlarının işareti olabilir. Bu tür sıkıntılar bazen stres ve kaygı gibi psikolojik faktörlerden kaynaklanabilirken, bazen de astım, anemi, kalp rahatsızlıkları veya başka fiziksel sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Kesin nedeni belirlemek için bir doktora başvurmanız önemlidir. Doktorunuz gerekli testleri yaparak size en doğru teşhisi koyacak ve uygun tedaviyi önerecektir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Esved

Merhaba. Kalp sıkışması ve nefes darlığı stres durumunda sinirlerde meydana gelen sıkışmadan kaynaklanabileceği gibi bazı kalp hastalıklarının da habercisi olabilir. Bazen endişe, stres, korku, üzüntülü bir haber sinir sistemini baskılayarak nefes darlığı ve kalp sıkışmasına neden olur. Bu tarz durumlarda nefes egzersizleri ve açık havada sakinleşmeye çalışmak olumlu etkiler yaratır.

3. Cevap
cevap

Halil Necati

Nefes alma zorluğunun stresten kalp ritm bozukluğuna kadar birçok farklı nedeni olabilir. En doğru teşhis sadece yapılacak solunum fonksiyon testleri sonucunda ortaya çıkar. Uzman bir doktorla görüşmeniz gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Yüzerken Nefes Alma Teknikleri

Yüzerken Nefes Alma Teknikleri

Haber Bülteni

Güncel

Nefes Alırken Zorlanma Nedenleri?

Nefes Alırken Zorlanma Nedenleri?

Güncel

Derin Nefes Egzersizleri Nelerdir?

Derin Nefes Egzersizleri Nelerdir?