Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Nefes Darlığı

Çocuklarda nefes darlığı, solunum sisteminde görülen hastalıklar arasında önemli bir yer tutmaktadır. Solunum sistemi, çevreden gelen uyarıcılarla doğrudan ilişkilidir ve bu nedenle enfeksiyonlar, alerjenler, hava değişiklikleri gibi birçok faktörden kolayca etkilenebilir. Sağlıklı bir çocuk yılda 5 ila 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Çocuklar büyüdükçe bu sıklık azalmakla birlikte, bazı çocuklar daha sık solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Enfeksiyon sonrasında da uzun süren öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikayetleri yaşanabilir. Tekrarlayan nefes darlığı olan çocuklar, deneyimli uzman hekimler tarafından muayene edilmeli ve gerekli görüldüğünde alerji testleri, radyolojik görüntülemeler ve bronkoskopi planlamaları yapılmalıdır.

Solunum Sistemi ve Nefes Darlığı

Akciğer hastalıklarında da aniden başlayan nefes darlığı görülebilir. Bu durumda, hastalık belirti verdiğinden dolayı nefes darlığının sebebi kolayca belirlenebilir. Bunun dışında, çocuklarda doğuştan gelen kalp hastalıkları da nefes darlığı ile belirti verebilir. Çocukların herhangi bir hareketliliğinde nefes nefese kalmaları şeklinde gözlenir. Bu durum dolaşım bozukluğundan kaynaklanıyorsa, nefes darlığı ile birlikte morarma da gözlenebilir. Astım hastalığı, akciğerlerde iltihabi etki yaparak sıvı birikimine neden olup, içi hava dolu büyük kistler oluşturur ve nefes darlığı etkisi yaratabilir. Kansızlık görülen çocuklarda da nefes darlığı gözlenebilir. Gelişimle ilgili olarak görülen göğüs içindeki bozukluklar ve bazı psikolojik sorunlar da yine çocuklarda solunum sorunlarına sebep olabilir.

Altta Yatan Sebepler ve Tanı

Öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikayetleri yaşayan çocuklarda, başta kistik fibrozis, yabancı cisim aspirasyonu, reflü, bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemesi, doğumsal hava yolu anormallikleri gibi birçok farklı hastalık altta yatan gerçek sebep olabilir. Bu gibi altta yatan sebeplerin araştırılması sağlanmalıdır. Özellikle büyüme gelişimi iyi olmayan, tedavilere olumlu yanıt vermeyen, sık hastaneye yatan ve şikayetleri doğumdan itibaren başlayan çocuk hastalar detaylı olarak incelenmelidir. Öncelikle çocukların sakinleşmesine yardımcı olunmalıdır. Üzerindeki giysiler rahatlamasını sağlayacak şekilde çıkarılmalıdır. Dik durmasına yardımcı olunmalıdır. Hemen doktoruyla irtibata geçerek, sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Nefes darlığına sebep olan etkenin belirlenmesi için gereken incelemelerin yapılması sağlanmalıdır. Daha sonra belirlenen etkene göre uygun tedavi yolları uygulanmalıdır.

Çocuklarda Nefes Darlığı Sırasında Yapılacaklar

  • Öncelikle çocuk sakinleştirilmelidir.
  • Üzerinde bulunan giysiler rahatlamasını sağlamak için çıkarılmalıdır.
  • Dik durması sağlanarak hemen doktoru ile irtibata geçip, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
  • Nefes darlığına sebep olabilecek etmenlerin belirlenmesi için gereken tetkik ve incelemenin yapılması sağlanmalıdır.
  • Daha sonra belirlenen etkene göre doktorun önereceği uygun tedavi yolları uygulanmalıdır.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Çocuklarda nefes darlığı, bazen acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarının nefes alma zorlukları yaşadığını fark ettiklerinde hızlı bir şekilde hareket etmeleri önemlidir. Ayrıca, evde sigara içilmemesi, alerjenlere karşı önlemler alınması ve düzenli sağlık kontrollerinin yapılması, çocukların solunum sağlığını korumak adına önemlidir. Çocukların sağlıklı beslenmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve stresten uzak tutulmaları da solunum sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Berzen

07 Mayıs 2024 Salı

Benim çocuğum nezle oldu ve nefesi dafaldı. Bende doktora götürdüm oksicen verdiler biraz düzeldi. Yine nefes darlığı olursa evde yapmam gerekenler nelerdir.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Berzen,

Öncelikle çocuğunuzun sağlığı için geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Nefes darlığı yaşayan bir çocuğa evde yardımcı olabilmek için şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

1. Oda Havasını Nemlendirin: Havanın kuru olması nefes almayı zorlaştırabilir. Bir nemlendirici cihaz kullanarak odanın havasını nemlendirebilirsiniz.
2. Bol Sıvı Tüketimi: Çocuğunuzun bol bol su ve ılık sıvılar tüketmesini sağlayın. Bu balgamın yumuşamasına yardımcı olabilir.
3. Başını Yüksek Tutun: Çocuğunuzun yatarken başını yüksek tutmasını sağlayın. Bu nefes almayı kolaylaştırabilir.
4. Temiz Hava: Odayı sık sık havalandırın ve çocuğunuzu temiz hava alabileceği alanlara çıkartın.
5. Doktor Önerileri: Doktorunuzun verdiği ilaçları ve önerileri dikkatle uygulayın.

Eğer çocuğunuzun nefes darlığı devam ederse veya şiddetlenirse, vakit kaybetmeden tekrar doktora başvurmanız önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Cihan

Merhaba, çocukta meydana gelen nefes darlığı esnasında öncelikle çocuğu sakinleştirmek gerekmektedir. Eğer çocuk bu durumda korkarsa nefesi daha fazla daralabilir. Daha sonra üzerinde ki kıyafetler çıkartılarak pencereler açılır. Hatta dışarı bile çıkartılabilir. Biraz su yardımı ile vücudu ıslatılır ve bu önlemler alınırken vakit kaybetmeden bir doktora götürülmelidir

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yoga Nefes Teknikleri Nelerdir?

Yoga Nefes Teknikleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Nefes Terapisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Nefes Terapisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Gastrit Nefes Darlığı Yapar mı?

Gastrit Nefes Darlığı Yapar mı?