Nefes Almada Güçlük Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Nefes Almada Güçlük Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Almada Güçlük

Nefes almada güçlük, nefes darlığı gibi hastalıkların başlıca belirtilerinden biri olabilir. Soluk alıp vermenin zorlanarak yapıldığı durumlara nefes darlığı denilmektedir. Normal şartlar içerisinde rahatça ve bilinçsiz bir şekilde yapılan bu solunum hareketi artık zorlanarak yapılmaya başlamıştır. Nefes darlığı, her türlü solunum zorluğuna ve nefes almada güçlüğe verilen genel bir isimdir. Kişi genel olarak solunuma yardım eden kaslarla nefes alıp verir ve hava doyumsuzluğu adı da verilen bir boğulma duygusuna kapılır. Çoğu kez daha derin nefes alma, daha sık alıp verme ve nefes almada güçlük olarak ortaya çıkar. Nefes sıkıntısı yaşayan kişiler çoğu kez yatar pozisyonda duramaz. Solunumlarını rahat yapamaz ve oturur pozisyonda durmaya ihtiyaç duyarlar. Nefes almada güçlük, normal solunumun engellenmesine ve kanda bulunan oksijen gereksiniminin artışına bağlı olarak solunum zorlama olarak gerçekleşir.

Nefes Almada Güçlük Belirtileri Nelerdir?

Herkesin arada bir nefesinin kesilmesi normal bir durum olarak kabul edilir. Dik bir yokuştan çıkarken, hızlı bir şekilde bisiklet sürerken, merdivenleri hızlı inip çıkarken veya zorlanarak yapılan bir fiziksel aktivite sonrasında nefes almada güçlük yaşanabilir. Ancak, ister arada bir yaşansın isterse de sürekli olarak, nefes almada güçlük çekmek istenmeyen ve ciddi bir durumdur. Sebebini bilmeden bir iş yaptıktan sonra beklenmedik bir şekilde nefes alma problemi yaşanması kişiyi kaygılandırabilir. Bu durum normal olarak kabul edilmektedir. Kimi kişiler ise problemlerini bildikleri zaman hareketlerini kısıtlayabilirler. Fakat günlük yaşamda genellikle bu problem yaşanıyor ise bu duruma engel olmak için çeşitli işler engelleniyor ya da yapmaktan kaçınılıyor ise kesinlikle uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Eğer herhangi bir zorluk yaşanmadığı halde yine de nefes almada güçlük çekiliyorsa bu durumun altında ciddi bir sebep yatıyor olabilir. Bu durum bir aydan daha fazla yaşanıyorsa, bu durum kronik nefes darlığı hastalığı grubunda yer alabilir. Bu hastalık, hayat kalitesini ve günlük yaşam aktivitelerini oldukça düşürebilecek bir hastalıktır. Kişiyi sevdiği, yapmaktan memnun kaldığı aktivitelerden uzak kalmasına neden olabilir.

Nefes Almada Güçlük Hangi Sağlık Problemlerinden Dolayı Kaynaklanmaktadır?

  • Zatürre, astım, bronşit gibi akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları,
  • Kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp zarı iltihabı, kalp tamponadı, kalp ritmi bozukluğu gibi kalp rahatsızlıkları,
  • Panik atak ya da kaygı problemlerinin çok fazla yaşanıyor olması,
  • Üst solunum yolu tıkanıklığı,
  • Kas hastalıklarının yaşanıyor olması,
  • Yaşanan bir travma ile kırık kaburga olması,
  • Tüberküloz hastalığına yakalanılması,
  • Gırtlak kapağı enfeksiyon iltihabının var olması,
  • Düşük kan basıncı yaşanıyor olması,
  • Sinir sisteminin bağışıklık kökenli olarak bozulması.

Ekstra Bilgiler

Nefes almada güçlük yaşayan kişiler, bir an önce tıbbi yardım almalıdır. Ayrıca, sigara içmek, hava kirliliği, aşırı kilo gibi faktörler nefes darlığını daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek nefes almada güçlük çeken kişilere yardımcı olabilir. Nefes darlığına neden olabilecek altta yatan sağlık sorunlarının tedavi edilmesi de oldukça önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şahhanım

12 Temmuz 2024 Cuma

Nefes almada güçlük yaşadığımda, özellikle merdiven çıkartken ya da yatar pozisyonda durduğumda nefes almakta gerçekten zorlanıyorum. Bu durum beni çok kaygılandırıyor. Bir aydan uzun süredir bu şekilde nefes darlığı yaşayan var mı? Sizce altta yatan ciddi bir sebep olabilir mi? Hangi uzman doktorlara başvurmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞahhanım, yaşadığın nefes darlığı ve kaygı durumunu anlıyorum. Bu durumun bir aydan uzun süredir devam etmesi, altta yatan ciddi bir sebep olabileceğini düşündürüyor. Öncelikle bir iç hastalıkları (dahiliye) uzmanına ve bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmanı tavsiye ederim. Bu uzmanlar gerekli tetkikleri yaparak, nefes darlığının sebebini belirlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, gerekirse bir kardiyoloji uzmanına da görünmen faydalı olabilir, çünkü bazen kalp problemleri de nefes darlığına yol açabilir. En kısa zamanda bir uzmana başvurman, sağlığın açısından önemlidir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Nefes Açma Teknikleri Nelerdir?

Nefes Açma Teknikleri Nelerdir?

Güncel

Transformal Nefes Tekniği Etkileri

Transformal Nefes Tekniği Etkileri

Güncel

Nefes Daralması Şikayetleri

Nefes Daralması Şikayetleri