Nefes Açma Teknikleri Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Nefes Açma Teknikleri Nelerdir?

Nefes Açma Teknikleri

Nefes açma teknikleri, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu oksijeni en iyi şekilde almasını sağlayarak hücrelerin elektriksel süreçlerini uyarır. Sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olmak, sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk adımıdır. Dolaşıma verilecek oksijenin doğru nefes alma teknikleri ile sağlanması sayesinde hem hücrelere yeteri kadar oksijen taşınır hem de vücudunuzu koruyan beyaz hücrelerin olduğu lenf sıvısının akışı düzenlenir.

Kan kalpten atardamarlara ve ince damarlara pompalanır. Bu esnada kan ince damarlara oksijenle besin taşır. Hücrenin çevresindeki lenf sıvısı bunlardan yeteri kadarını alır, kalan toksinler de dışarı atılır. Bunu lenf sistemi sağlar. Eğer lenf sistemi görevini yerine getiremezse doğru nefes almıyorsunuz demektir. Hücrelerin oksijen ve besin ihtiyacının kısıtlanmasına yol açan toksik maddeler, fazla sıvı lenf sistemi sayesinde atıldığından, hücreler bu sisteme bağımlıdır. Hücre etrafında böyle fazla sıvı ve toksik madde olursa, kişi yaşamını yitirebilir. Kalp dolaşımdaki kanın pompasıdır. Lenf sisteminin pompası olmadığından, bu görev kaslarla ve doğru nefes almakla sağlanır. Bu yüzden lenf sisteminin çalışması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için, nefes alma tekniklerini bilerek doğru nefes almalısınız.

Nefes Alma Teknikleri Doğru Uygulanmalıdır

Nefes alma kişinin isteği dışında da devam eder. Ancak kişiler zamanla doğru nefes almayı unutur ve sorunlar yaşanmaya başlar. Kişinin duruş alışkanlıkları gibi bazı faktörler akciğerlerinin yeteri kadar randıman vermesine mâni olur. İçinde bulunulan sosyal koşullar da nefes almak için uygun olmayabilir. Doğru nefes almak, insanlar açısından yaşamın devamını sağlamak, organların görevlerini yerine getirmek için önemlidir. Aynı zamanda vücuttan atılması gereken toksinlerin atılmasında nefes almanın önemi büyüktür.

Nasıl Doğru Nefes Alınır?

Uyku sırasında herkes derin nefes alabilir. Bu nedenle uyku halinde doğru nefes almayı daha kolay öğrenebilirsiniz. Sırt üstü uzanarak gözlerinizi kapatıp, uykuya yatıyormuş gibi derin nefes alın. Bu yaptığınız vücudunuzu rahatlatacak ve nefesinizi derinleştirmenize yardımcı olacaktır. Nefes alırken önce akciğerlerin altını, sonra orta bölümünü, daha sonra da üstünü havayla doldurmanız gerekir. Nefes verdiğinizde ise yaptığınızın tersine ilk olarak akciğerlerin üst lobunu, sonra ortasını, en sonda alt lobunda bulunan havayı boşaltmalısınız. Ayrıca nefes aldığınızda ağzınızı kapalı tutmalı, nefes alırken efor sarf etmemeniz gerekir.

Nefes Alma Teknikleri

İnsanlar solunumda 3-4 türde nefes alma tekniği kullanırlar.

  • Yüksek Solunum: Bu türdeki solunumda akciğerler ile göğsün üstünde oluşan, omuzlarla göğüs kafesi ve ensenin kalkmasıyla meydana gelen bir solunum yapılmaktadır. Bu tür solunumu genellikle astımı olanlar, kemerleri sıkı olanlar, aktivite sonrası nefes nefese kalmış olanlar, çok yemek yiyerek midesini dolduran kişiler yaparlar. Ancak alınan nefes sığ olduğu için, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu nefes her yerine ulaşmaz. Sadece akciğerlerin üst lobu kullanıldığı için, tavsiye edilmeyen bir solunum türüdür.
  • Alçak Solunum: Bu solunum türü akciğerler ile göğsün altında oluşur. Nefes aldığınız zaman mideniz yavaşça öne doğru gider, nefes verdiğiniz zaman eski konumuna geri gelir. Başka nefes alma tekniklerine göre, bu solunumda akciğerlerin alt lobları yeterli olduğundan nefes aldığınızda yeteri kadar havanın alınmasını sağlar, diyaframın yaptığı hareketle akciğerlerin alt kısmı genişler ve damarlara daha fazla kan gider. Ayrıca diyafram vücudunuzdaki diğer organlara masaj yapar, sindirime yararlı olur. Bu nedenle bu türdeki solunum daha yararlıdır. Bu nedenle uzmanlar herkesin bu solunumu yapmasını tavsiye eder.
  • Orta Solunum: Bu tür solunum diğerlerine göre daha karışık olur. Sadece akciğerlerin orta kısmı havayla doldurulur. Nefes sığ olduğu için yeterli değildir. Ancak yüksek solunuma göre daha iyidir. Fakat alçak solunumdan kötüdür.
  • Komple Solunum: Diğer türdeki solunumları içine alan bir solunumdur. Çünkü akciğerlerin tüm lobları havayla dolmaktadır. Böyle solunum nefes egzersizleri sırasında yapılır. Hem akciğerlerin genişlemesine hem de havayla dolmasına yardımcı olur.

Nefes Açma Tekniklerinin Faydaları

Doğru nefes alma tekniklerini uygulamanın birçok faydası vardır. Bunlar arasında:
  • Stres ve Anksiyeteyi Azaltma: Doğru nefes alma teknikleri, vücudun gevşemesine ve zihin dinginliğine ulaşmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirme: Lenf sisteminin daha iyi çalışması, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
  • Fiziksel Performansı Artırma: Spor ve egzersiz sırasında doğru nefes almak, performansınızı artırır ve yorgunluğu azaltır.
  • Uyku Kalitesini İyileştirme: Doğru nefes alma teknikleri, daha rahat ve derin bir uyku sağlar.
  • Genel Sağlığı Destekleme: Hücrelere yeterli oksijenin taşınması, genel sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Doğru nefes alma tekniklerini öğrenmek ve uygulamak, sadece fiziksel sağlığınızı değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal sağlığınızı da olumlu yönde etkiler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?

Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?

Bronşit Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Bronşit Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Yemek Sonrası Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Yemek Sonrası Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Nefes Kesilmesi ve Horlama

Gece Nefes Kesilmesi ve Horlama

Nefes Yetersizliği Nedenleri?

Nefes Yetersizliği Nedenleri?

Güncel

Hamilelikte Nefes Egzersizleri

Hamilelikte Nefes Egzersizleri

Güncel

Hırıltılı Nefes Belirtileri ve Tedavisi

Hırıltılı Nefes Belirtileri ve Tedavisi