Alerjik Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Alerjik Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Nefes Darlığı

Alerjik nefes darlığının nedeni genellikle alerjik astımla bağlantılıdır. Alerjik astım, 'alerjen' adı verilen polen, küf, akar, toz gibi maddelerin solunması ile tetiklenir. Alerjik rahatsızlığı olan kişiler, herhangi bir duman soluduğunda, tozlu ortamlara maruz kaldığında ya da kuvvetli kokulara maruz kaldığında rahatsız olur ve bu da hastaların nefes darlığı çekmesine neden olur. Alerjen maddeler her yerde bulunabileceği için hastaların nefes darlığı çekmemesi ve astım atakları yaşamaması için dikkatli olması gerekir.

Alerjik rahatsızlıklardan dolayı nefes darlığı çeken hastaların solunum yollarında sorunlar bulunmaktadır. Alerjen maddeler akciğerlerde toplanarak bronşlarda spazm oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda solunum yolları iltihaplanır ve bu da akciğerde mukus tabakası meydana getirir. Alerjik nefes darlığı genelde hırıltılı nefes alma, öksürük ve göğüs üzerinde baskı hissi gibi durumlarla birlikte yaşanır.

Alerjik Nefes Darlığını Tetikleyen Durumlar

  • Alerjik astım genellikle mevsimsel olarak görülebilir. Örneğin, bahar aylarında polenlerin artması ile nefes alma problemleri çok sık yaşanır.
  • Hastanın soluduğu hava içinde toz, haşere parçaları, mantar sporları gibi maddelerin bulunması nefes darlığı riskini artırır.
  • Evde beslenen kedi, köpek, tavşan gibi tüylü hayvanlar da alerjik nefes darlığını tetikleyen unsurlar arasındadır.
  • Ayrıca evlerde kullanılan çeşitli kimyasal temizleyiciler, açık satılan parfümler, sigara tüketimi, soğuk havalarda yapılan egzersizler, tüylü halılar ve kilimler, tüylü oyuncaklar alerjik nefes darlığının sebepleri arasında yer alır.
  • Alerjik nefes darlığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bazı uzmanlara göre, bu tip alerjik rahatsızlıklar, anne sütüyle yeterince beslenemeyen bebek sayısındaki artıştan kaynaklanmaktadır.

Ayrıca grip, nezle gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıklar dikkate alınmalı ve rahatsızlığın alerjik astıma dönüşmemesi için gerekli tedaviler yapılmalıdır. Günlük yaşanan stres de alerjik astım ataklarını tetikleyerek alerjik nefes darlığına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde bu rahatsızlık çeşitli uyku bozukluklarına, nefes darlığı yüzünden uyku apnesine, konsantrasyon eksikliğine, iştahsızlığa ve depresyona neden olabilir. Bu yüzden hastaların bu konuda bilinçli olması gerekmektedir.

Alerjik Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerjik nefes darlığı, alerjenler yüzünden oluşmuşsa yapılacak ilk adım bu alerjen maddelerden uzak durmaktır. Bu tip durumlarda doktor gerekli muayeneyi yaptıktan sonra hastaya çeşitli astım ilaçları verir. Acil durumlarda hastalara solunum maskesi uygulanır. Bronkodilatasyon ile bronşları genişleterek oksijen alımını artıran “bronkodilatör” ilaçlar önerilir. Ayrıca üst solunum yollarında oluşan iltihaplanmaları önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Alerjik nefes darlığının iyileşme süreci çok uzun yıllar sürebilir hatta hiç geçmeyebilir. Hastalar bu konuda bilinçli olmalı ve kendilerine zarar veren alerjen maddelerden uzak durmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dila Melek

11 Temmuz 2024 Perşembe

Evde beslenen kedi ve köpeklerin alerjik nefes darlığına neden olduğunu bilmediğim için bu durumu nasıl yönetebilirim? Ayrıca, bahar aylarında polenlerin artmasıyla nefes alma problemlerim daha da kötüleşiyor, bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Dila Melek,

Ne yazık ki, evde beslenen kedi ve köpekler bazı kişilerde alerjik nefes darlığına neden olabiliyor. Bu durumu yönetmek için, evde düzenli temizlik yaparak ve evcil hayvanların yatak odası gibi kapalı alanlara girmesini engelleyerek alerjen miktarını azaltabilirsiniz. Ayrıca, HEPA filtreli bir hava temizleyici kullanmak da ortamdaki alerjenleri azaltmada yardımcı olabilir.

Bahar aylarında artan polen miktarı nefes alma problemlerini daha da kötüleştiriyorsa, dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlamak, pencereleri kapalı tutmak ve dışarıdan geldikten sonra kıyafetlerinizi değiştirmek faydalı olabilir. Doktorunuzla görüşerek, alerji ilaçları veya inhaler gibi uygun tedaviler hakkında bilgi alabilirsiniz. Sağlığınıza dikkat etmeniz çok önemli, bu nedenle profesyonel bir sağlık danışmanından yardım almanız en iyisi olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nefes Daralması Şikayetleri

Nefes Daralması Şikayetleri

Mide Nefes Darlığı Nedenleri?

Mide Nefes Darlığı Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hızlı Nefes Alıp Verme Neden Olur?

Hızlı Nefes Alıp Verme Neden Olur?

Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler?

Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler?

Nefes Darlığı Kalp Sıkışması Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes Darlığı Kalp Sıkışması Nefes Darlığı Neden Olur?

Gripte Nefes Darlığı Tedavi

Gripte Nefes Darlığı Tedavi

Karından Nefes Almak

Karından Nefes Almak