Nefes Borusunda Yanma Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Nefes Borusunda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Borusunda Yanma

Nefes borusunda yanma, solunum sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle trakeit olarak bilinen nefes borusu iltihaplanması ile ilişkilidir. Trakeit, çoğunlukla viral veya bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda gelişir. Alerjik hastalıklarda da bronşiyal hiperreaktivite adı verilen durumlarda nefes borusunda yanma görülebilir. Hava yolları, çeşitli uyarıcılara yanıt olarak çapını değiştirebilen esnek yapılardır. Egzersiz gibi aşırı miktarda hava gerektiren durumlarda hava yolları genişlerken, toz, sigara dumanı ve egzoz dumanı gibi uyarıcılarla karşılaştığında savunma amacıyla daralır.

Bronşiyal Reaktivite ve Astım

Sağlıklı bireylerde, çeşitli uyarıcılara karşı hava yollarının çapını değiştirme yeteneğine bronşiyal reaktivite denir. Bronşiyal astımda ise hava yolları, nonspesifik uyarıcılara karşı aşırı duyarlılık gösterir ve bu duyarlılığı artmış olan hava yolları, sağlıklı bireyleri etkilemeyecek kadar düşük uyarıcılara bile abartılı bronş yanıtı verirler. Bu durum bronşiyal hiperreaktivite olarak adlandırılır. Yani bronş hiperreaktivitesi, solunum yollarının çeşitli uyarıcılara karşı yanıtında bir artışı ifade eder ve hava yollarında daralma, kronik ödem ile astımın temel özelliklerinden biridir. Bronş hiperreaktivitesinde bir uyarıcıyı takiben bronşlarda daralma olur. Uyarıcılar, alerjenler, aspirin tipi ilaçlar gibi özel spesifikler olabilir ya da nonspesifik denilen soğuk hava, sigara dumanı, hava kirliliği ya da irritan madde gibi özellikli olmayan durumlar nefes borusunda yanmaya neden olan uyarıcılar olabilir.

Alerjik Astım ve Spesifik Uyarıcılar

Antijenik özelliği olan maddelere özgü olan yanıtlar, alerjik astımın bir özelliğidir. Özellikle ev toz akarları, hayvan tüyü, polenler, sigara dumanı, temizlik ürünlerinin içindeki kimyasallar, saç ve deri döküntüleri sık rastlanan nefes borusunda yanmaya neden olan spesifik uyarıcılardır.

Trakeit ve Croup

Trakeit denilen rahatsızlık genellikle viral enfeksiyonlar ile tetiklenir. Üç yaşın altındaki çocuklarda viral trakeobronşit (Croup) sıklıkla görülür. Özellikle sezaryenle doğmuş bebeklerde daha sık rastlanır. Bebekler nefes alırken zorluk çeker, nefes alma zorluğuna yüzde kızarma, morarma ve ağlama eşlik eder. Anne babaların bu konuda hassas olması, bebeği alerjenlerden uzak tutması ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için en az bir yıl emzirmeye devam etmesi büyük önem taşımaktadır.

Reflü ve Nefes Borusunda Yanma

Üst solunum viral enfeksiyonlarından sonra daha gelişmiş bir hastalık olan croup ortaya çıkar. Bunun dışında reflü de nefes borusunda yanmaya neden olan bir diğer hastalıktır.

Nefes Borusunda Yanma Tedavisi

Nefes borusu yanması tedavisinde inhaler şeklinde alınan bronş genişleticiler ve steroidler uygulanacağından doktor kontrolü şarttır. Nefes borusunda yanmaya eşlik eden hırıltı, hışırtı, öksürük gibi faktörler tanı koymada yardımcı olacaktır. Bunun dışında mukolitik denilen balgam yumuşatıcılar, gerektiğinde kullanılmak üzere ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler doktorun gerekli gördüğü durumlarda verilebilir. Bunların yanı sıra bol ılık su tüketilmesi nefes borusundaki yanmanın yumuşatılmasında yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

murtaza

22 Nisan 2024 Pazartesi

aynn nefes alınca bogazım yanıor ne gibi tedavisi olabilir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Murtaza Bey,

Boğaz yanması genellikle enfeksiyon, reflü, alerji veya kuru hava gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Öncelikle bir doktora danışmanız en doğrusu olacaktır. Ancak, evde uygulayabileceğiniz bazı geçici rahatlama yöntemleri şunlar olabilir:

1. Bol su için: Boğazınızı nemli tutmak, yanma hissini azaltabilir.
2. Tuzlu su ile gargara yapın: Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapabilirsiniz.
3. Bal ve limon: Ilık suya bal ve limon ekleyerek içmek boğazınızı yatıştırabilir.
4. Buhar tedavisi: Sıcak su buharı solumak, boğazınızı nemlendirir ve rahatlama sağlar.
5. Boğaz pastilleri: Eczanelerden temin edebileceğiniz pastiller, boğazınızı rahatlatabilir.

Ancak, bu yöntemler sadece geçici rahatlama sağlar. Eğer şikayetiniz devam ederse kesinlikle bir sağlık profesyoneline danışmalısınız. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Kahraman

Boğaz yanmaları genellikle soğuk algınliğı belirtisidir. Bunun dışında bilinen bir kronik hastaliğı varsa onada bağlı olabilir. Genellikle nefes egzersizi ile düzenleme olabileceği gibi sıcak içecekler ile boğaz yumuşatılabilir. Böylelikle yanma hafifletilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nefes Daralması Şikayetleri

Nefes Daralması Şikayetleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Uykuda Hızlı Nefes Alıp Verme

Uykuda Hızlı Nefes Alıp Verme

Hızlı Nefes Alıp Verme Neden Olur?

Hızlı Nefes Alıp Verme Neden Olur?

Psikolojik Nefes Darlığı

Psikolojik Nefes Darlığı

Güncel

Hamilelikte Nefes Alamama

Hamilelikte Nefes Alamama

Güncel

Mide Nefes Darlığı Nedenleri?

Mide Nefes Darlığı Nedenleri?