Derin Nefes Alma İhtiyacı
12 Temmuz 2024

Derin Nefes Alma İhtiyacı


İnsanlar özellikle stresli olduklarında veya kalabalık ortamlara girdiklerinde nefes alamadıklarını ya da boğulur gibi hissettiklerini belirtirler. Bu tür durumlar, derin bir nefes alma ihtiyacını tetikleyebilir. Günümüzde en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan biri anksiyete bozukluğudur. Anksiyete bozukluğunun en önemli belirtilerinden biri nefes almada zorlanma ve derin nefes alma ihtiyacıdır, yani nefes darlığıdır.

Anksiyete Bozukluğu ve Derin Nefes Alma İhtiyacı

Anksiyete bozukluğu, Latince "anxios" kelimesinden türemiştir. Anxios, boğulma, sıkışma ve nefes almada zorluk anlamlarına gelir. Kaygı bozukluğu olan bireylerde sınav, önemli bir iş görüşmesi veya hayatı etkileyen diğer önemli durumlar, derin bir nefes alma ihtiyacını tetikleyebilir.

Panik Atak

Panik atak, en yaygın anksiyete bozukluklarından biridir. Panik atak sırasında şu belirtiler görülebilir:

  • Nefes almada zorlanma
  • Bulantı
  • Karın ağrısı
  • Gözlerde kararma
  • Baş dönmesi
  • Ölüm korkusu
  • Soluğun kesilmesi
  • Çarpıntı
  • Terleme
  • Titreme

Panik atak yaşayan kişiler genellikle kapalı alanlardan çıkma ve derin bir nefes alma ihtiyacı duyarlar. Ayrıca fibromiyalji, aşırı fobi, kalp ve göğüs kafesindeki rahatsızlıklar da hastalık derecesinde nefes alma ihtiyacını tetikleyebilir. Bipolar bozukluğu olan kişiler de stresli ortamlarda nefes alma zorluğu çekerek dışarı çıkma isteği duyabilirler.

Nefes Darlığı ve Derin Nefes Alma İhtiyacı

Nefes darlığı, nefes almada zorlanma veya nefes vermede zorlanma ve derin bir nefes alma ihtiyacı farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin, nöbetler halinde gelen derin nefes alma ihtiyacı kalp astımına, akciğer ödemine ve bronşlarda iltihaba işaret edebilir. Bu tür nefes alma ihtiyacına öksürük eşlik edebilir.

Nöbet halinde nefes alma ihtiyacı özellikle geceleri ortaya çıkar ve on dakika ile birkaç saat arasında sürebilir. Nöbetlerin günlerce sürmesi astım olarak bilinir.

Sürekli Nefes Darlığı

Sürekli nefes darlığı, daha çok kalp, dolaşım ve solunum bozukluklarının ileri dönemlerinde görülür. Ayrıca uzun süre sigara kullanan kişilerde de daha yaygın olarak rastlanır.

Aşırı kilolu ve yaşlı kişilerde hızlı yürüme, merdiven inip çıkma veya uzun süre bir yerde kapalı kalma sonrası nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Nefes Darlığını Azaltma Yöntemleri

Stres ve psikolojik durumların dışında nefes darlığı çeken kişiler ayrıntılı solunum sistemi muayenesi yaptırmalı, akciğer röntgeni çektirmeli ve tiroit ile ilgili bir sıkıntı olup olmadığını tespit ettirmeli, kansızlık durumunu araştırmalıdır.

Sigara bırakmak, nefes egzersizlerine başlamak ve stresli durumlardan kaçınmak nefes darlığını önlemede yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamilelikte Nefes Alamama

Hamilelikte Nefes Alamama

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nefes Darlığı Kalp Sıkışması Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes Darlığı Kalp Sıkışması Nefes Darlığı Neden Olur?

Bronşit Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Bronşit Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Teknikleri Nelerdir?

Nefes Teknikleri Nelerdir?

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Çalışması Yöntemleri

Nefes Çalışması Yöntemleri

Güncel

Derin Nefes Egzersizleri Nelerdir?

Derin Nefes Egzersizleri Nelerdir?

Güncel

Nefes Yetersizliği Nedenleri?

Nefes Yetersizliği Nedenleri?