Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes darlığı, günlük yaşamda zaman zaman herkesin deneyimleyebileceği bir durumdur. Merdiven çıkarken, hızlı koşarken veya ağır fiziksel aktivitelerden sonra nefes almak zorlaşabilir. Ancak, bu durumların dışında nefes alıp vermede sürekli zorluk çekiliyorsa, bu ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Nefes darlığı, hayat kalitesini düşüren bir durumdur ve sürekli yaşanıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Nefes darlığı, genellikle akciğer ve kalp hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra astım, zatürre, KOAH ve panik atak gibi durumlar da nefes darlığına neden olabilir.

Astım

Astım, tozlu ve rutubetli ortamlarda sıkça görülen bir hastalıktır. Günlük hayatta yapılan işler ve hava değişimlerinde de ortaya çıkabilir. Bu hastalıkta nefes alıp verirken ıslık ve hışırtı gibi sesler duyulabilir. Böyle bir durumda doktora gidilmeli ve doktorun tavsiye ettiği hava spreyleri kullanılmalıdır.

Zatürre

Zatürre, oldukça dikkat edilmesi gereken ve iyi bakılması gereken bir hastalıktır. Bu hastalıkta kişiler antibiyotik ile tedavi görürler ve iyileşmeleri beklenir. Zatürreye özellikle soğuk havalarda dikkat edilmelidir. Bu hastalıkta soğuk şeyler yiyip içilmemelidir. Sadece kış aylarında değil, yazın da dikkat edilmelidir.

KOAH

KOAH, oldukça tehlikeli bir akciğer hastalığıdır. Genelde 50 yaşından sonra görülür. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan kişilerde gece yatarken dikkat edilmesi gerekir. Bu hastalıkta kişi uyurken nefes alıp vermesi zorlaşır.

Kalp Krizi

Kalp krizi, göğüs ağrısı eşliğinde oluşan nefes darlığı ile kendini gösterir. Bunun yanı sıra kalp yetmezliği olan hastalarda zayıf kalp kası, ciğerlerde su birikintilerine neden olur. Bu durum, kişinin yaşam kalitesini düşürerek nefes almasını zorlaştırır.

Nefes Darlığı İçin Bitkisel Tedaviler

Nefes darlığı için bazı bitkilerden faydalanabiliriz.

Nane

Nane, nefes darlığına çok iyi gelen bir bitkidir. Nefesi açar ve rahat nefes alıp vermemizi sağlar.

Nasıl Hazırlanır?
  • İki su bardağı kaynamış su
  • Üç çay kaşığı kuru nane (Bir tutam taze nane de olur)
Kaynatılmış olan suya naneyi koyalım ve demlemeye bırakalım (ama kaynatmayalım). Beş dakika yeterli olacaktır. Demlendikten sonra bir süzgeç ile süzelim. Bu karışımdan her gün bir bardak içelim. Demlenmiş nane, nefes darlığına iyi geldiği gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına da iyi gelir.

Keçi Boynuzu

Keçi boynuzu, nefes darlığı probleminin en yaygın olarak kullanılan bitkilerindendir.

Keçi Boynuzu Kürü

6-7 adet keçi boynuzunu yıkayın ve küçük parçalar halinde kırın. Sonra yarım litre kaynayan suyun içine atın ve 7-8 dakika kadar kaynatın. Sonra ocaktan alın ve cam bir kavanoza suyu süzün. Bu kürü buzdolabında saklamayın. Üç gün içinde bitirmek gereklidir. Her gün sabah kahvaltıdan ve akşam yemeğinden önce aç karnına bir çay bardağı için. Bu kürü 20 gün boyunca hiç ara vermeden devam edin.

Not:

Keçi boynuzu yoğun besinler içermektedir. Bundan dolayı başka bir hastalığınız var ise dikkatli kullanmalısınız. Şeker, tansiyon ve benzeri hastalıklarda olumsuz yönde etkiler yaratabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ülken

17 Nisan 2024 Çarşamba

Bende de özellikle kış aylarında nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor. Daha çok uyurken oluşan nefes darlığı beni uykumdan uyandıracak derecelere kadar çıkıyor. Bunun için ne yapmalıyım. Sigara kullanmıyorum ama odamdaki arkadaşlarım oda içinde sigara içiyorlar.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ülken,

Nefes darlığı özellikle kış aylarında artıyorsa, bu durum soğuk hava, kuru hava veya evde kullanılan ısıtıcıların havayı kurutmasından kaynaklanabilir. Odanda sigara içen arkadaşlarının olması da bu durumu daha da kötüleştiriyor olabilir. İşte birkaç öneri:

1. Ortamdaki Sigara Dumanı: Sigara dumanı nefes darlığına neden olabilir. Arkadaşlarından odada sigara içmemelerini rica edebilirsin veya sigara içmek için dışarı çıkmalarını önerebilirsin.
2. Nemlendirici Kullan: Odanın havasını nemlendirmek için bir nemlendirici cihaz kullanabilirsin. Bu, kuru havanın neden olduğu solunum problemlerini azaltabilir.
3. Hava Temizleyici: Hava temizleyici cihazlar, ortamın havasını temizleyerek nefes almanı kolaylaştırabilir.
4. Doktora Başvur: Nefes darlığı ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu nedenle bir doktora başvurarak profesyonel yardım almanı öneririm.

Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Askerî

Kapalı alanda sigara dumanı icmeyenleri daha çok etkiliyor. Bu yüzden icmeseler daha iyi olur ayrıca soğuk hava direk cigerlere inerse zaten bir çarpıntı yapar. Atkı sararsaniz boynunuza havayı isitarak solursunuz daha rahat edersiniz soğuk zamanlarda

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nefes Çalışması Yöntemleri

Nefes Çalışması Yöntemleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Alerjik Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Almada Zorlanma Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Almada Zorlanma Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Yetersizliği Nedenleri?

Nefes Yetersizliği Nedenleri?

Nefes Alamama Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Alamama Belirtileri ve Tedavisi