Gebelikte Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Gebelikte Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Nefes Darlığı

Gebelikte nefes darlığı, rahmin büyümesinin diyafram kaslarına yaptığı basınç nedeniyle akciğerlerin sıkışması ve dolayısıyla akciğerlerdeki genişlemenin engellenmesi sonucunda ortaya çıkar. Gebelikte anne adayının daha fazla oksijene ihtiyaç duyması da nefes darlığı sorununda etkili olabilir. Özellikle gebeliğin ikinci trimesterinde başlayan bu yakınmalar, gebeliğin son dönemlerinde iyice artar. Nefes darlığı, hafif egzersizlerde, kısa yürüyüşlerde, az basamaklı merdivenleri bile çıkarken etkisini gösterebilir. Bu durum gebelikte normal kabul edilmekte ve anne karnındaki bebeğe zararlı olmamaktadır. Bebeğin son aylarda aşağıya inmesiyle birlikte, anne adayındaki nefes darlığı etkisi de azalmaya başlar.

Gebelikte Nefes Darlığına Yol Açan Etkenler

Gebelikte nefes darlığı oldukça yaygın bir durumdur. İlerleyen aşamalarda anne adaylarında nefes darlığı meydana gelebilir. Bazı gebelerde bu sorun daha erken aşamada etkili olabilir. Bu süreç, kadının daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Vücut bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli mekanizmalara başvurur. Öncelikle hormon dengelerinde değişim olur. Bununla birlikte, akciğerler etkilenir ve beyindeki solunum merkezi uyarılır. Bu, gebe kadının aldığı nefes sayısının artmasına yol açar. Gebeliğin ilerleyen aylarında büyüyen rahim diyaframa baskı yapar ve bu durum kadının nefes alırken daha fazla efor sarf etmesine neden olur. İri bebeği olan kadınlar, çoğul gebelik yaşayanlar veya amniyos sıvısı fazla olanlar, nefes alıp vermekte zorlanabilirler. Eğer gebe kadınlar nefes darlığını çok etkili şekilde yaşıyorsa, mutlaka tıbbi destek almalılar.

Gebelikte Nefes Darlığı İçin Ne Yapılabilir?

Nefes darlığı gebelikte normal bir durum olarak kabul edilir. Bunun geçici olduğu ve anne adayına zararlı olmadığı söylenebilir. Ancak, kadının aşırı aktiviteden ve zorlanmadan kaçınması tavsiye edilir. Gündelik yaşamda ağır hareketlerden kaçınılmalı, kendini zorlayacak aktivitelerden uzak durulmalıdır. Dik oturma, omuzları arkaya yaslama, gece uyurken yüksek yastık kullanma gibi önlemler alınabilir. Doğumdan sonra kadında başka bir neden bulunmuyorsa, nefes darlığı sorunu kendiliğinden düzelir. Gebe kadının hızlı ve kesik nefes alması, vücudunda oksijen almada zorlanmasına ve stres yaşamasına işaret eder. Gebe kadınlar nefes darlığı çekiyorsa, kambur durmaktan ve oturmaktan kaçınmalıdır. Nefes almayı zorlaştırmayan pozisyonlarda oturmak, zorluk çekiyorlarsa uzanmak yararlı olur. Daha çok açık alanları tercih etmeli, kapalı ortamlarda fazla durmamaları gerekir. Evde bile ortamı havalandırmaları önemlidir. Anne adayları dinlenmek için kendilerine vakit ayırmayı ihmal etmemeli ve stresten uzak kalmalıdır.

Gebelikte Nefes Darlığı Ciddi Bir Hastalığın Belirtisi Olur Mu?

Gebe kadınlarda normal kabul edilen nefes darlığının ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Daha önceden astım, zatürre gibi solunum sorunları olan kadınlarda, nefes darlığı mutlaka değerlendirilmelidir. Ayrıca, kan pıhtılaşmasında olan değişim nedeniyle akciğer embolisi riski de bulunmaktadır. Bu gibi nadiren görülen durumlar mutlaka ciddiye alınmalıdır. Gebe kadınlarda ani şekilde ortaya çıkan nefes darlığı sorununda da doktora gitmeyi ihmal etmemek gerekir.

Gebelikte Nefes Darlığına Eşlik Eden Belirtiler

Nefes darlığı ile birlikte gebe kadında aşağıdaki belirtilerin olması halinde, mutlaka doktora gidilmelidir:
  • Astımı olan kadınlarda rahatsızlığın kötüleşmesi
  • Hızlı solunum yapma, nabzın hızlanması
  • Kalp çarpıntısı ve kalpte zayıflık olması
  • Nefes alırken göğüste acı ve ağrı hissedilmesi
  • Oksijenin yetersiz olması
  • Tırnaklarda mavilik, cildin soluk olması, dudak kenarları ve parmaklarda mavileşme
  • Sürekli öksürük, öksürürken kan gelmesi
  • Yüksek ateş ve titreme etkisi
Bu belirtiler varsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nefes Yetersizliği Nedenleri?

Nefes Yetersizliği Nedenleri?

Nefes Almada Zorlanma Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Almada Zorlanma Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Alırken Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Alırken Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Nefes Darlığı Neden Olur?

Boğazda Nefes Darlığı Neden Olur?

Koah Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Koah Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi