Sinüzit Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Sinüzit Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Sinüzit ve Nefes Darlığı

Birçok kişiyi etkileyen rahatsızlıklardan biri olan sinüzit, kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Fonksiyonel olarak değil, genel anlamda da kişiyi etkileyen bu rahatsızlık, sinüs mukozasının iltihaplanması ile ortaya çıkar. Burun içi ile irtibatta olan sinüslerin tıkanması, sinüslerin hava almasını engeller. Bu durum, virüs ve bakterilerin buraya yerleşmesine neden olur. Sinüzit enfeksiyonu olan kişilerin burun deliklerinde tıkanma meydana gelir. Virüs yolu ile oluşan bu rahatsızlık, üst solunum yolunu etkiler ve nefes darlığı problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Sinüzit rahatsızlığında hastada burun tıkanıklığı ve koyu kıvamlı balgam gibi durumlar görülür. Bu nedenle sinüzit olan kişilerde genellikle nefes darlığı da görülür. Kişi, yeteri kadar nefes alamadığını hissettiği durumlarda, bu durumun altında yatan nedenin araştırılması için mutlaka doktora başvurmalıdır. Nefes darlığı bir hastalık değil, genellikle bir hastalığın belirtisidir. Sinüzitin belirtileri arasında sayılabilen nefes darlığından, sinüzitin tedavi edilmesi ile kurtulmak mümkündür. Hastalık tedavi edilmediğinde, akciğer sönmesi, kalp krizi ve solunum yetersizliği gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Sinüzit hastalığının uygun bir şekilde tedavi edilmesi, hem hastalığın ilerlemesini önler hem de nefes darlığı gibi ciddi problemlerin ortadan kaldırılmasını sağlayarak kişinin hayat kalitesini büyük ölçüde artırır.

Sinüzit Belirtileri

Sinüzit belirtileri, burun akıntısı, baş, yüz ve göz etrafında ağrı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, kötü ağız kokusu, çenede hissedilen ağrılar, burun kanaması, nefes darlığı, koku ve tat duyularında azalma, kulak iltihabı ve diş ağrısı gibi şikâyetler sinüzit rahatsızlığının belirtileri arasında sayılabilir.

Sinüzit ve Nefes Darlığı Tedavisi

Sinüzitin hafif olduğu durumlarda nefes alıp vermeyi kolaylaştıracak ve hava kanallarının açılmasına yardımcı olacak birtakım spreyler ve reçetesiz ağrı kesiciler kullanabilir. Hastaya doktor tarafından burundaki nemi azaltarak nefes alıp vermesini kolaylaştıracak dekonjestan ilaçlar reçete edilebilir. Sinüzitin ilerlemiş olduğu durumlarda, steroid yapıda olan ve adrenal korteks tarafından salgılanacak corticosteroid enjeksiyonlar ve tabletler uygulanabilir. Ancak bu enjeksiyon ve tabletlerin uzun süre kullanılması sakıncalıdır. Bu tedavi yöntemleriyle tedavi edilemeyen sinüzit ve nefes darlığı ise cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Sinüsler endoskopla kontrol edilir ve daha sonra burun kanallarının tıkanmasına neden olan doku ve polipler temizlenir. Hastanın daha rahat nefes alması için gerekirse birbirine yakın olan sinüslerin arası açılabilir. Sinüzit ameliyatının başarılı olması durumunda sinüs enfeksiyonlarında azalma görülür, sinüzitin neden olduğu nefes darlığı ve kişinin hayatını olumsuz etkileyen belirtiler hafifler ve burundan hava akışı rahatlar.

Sinüzit ve Nefes Darlığı İçin Evde Yapılması Gerekenler

Kişinin evde uygulayabileceği basit yöntemler ile nefes darlığı gibi sinüzitin neden olduğu bazı problemleri hafifletmek mümkündür.
  • Bronşların açılmasını sağlamak ve nefes darlığı problemini ortadan kaldırmak için sıcak su buharının solunması hava yollarını açarak balgamı yumuşatır ve balgamın atılmasını sağlayarak nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.
  • Bol su içilmesi balgamın incelmesini sağlayarak hava yollarını açar.
  • Burna tuzlu su çekmek ve hazır alınacak burun spreyleri enfeksiyonun yayılmasını önleyerek burun tıkanıklığını giderir ve nefes darlığında rahatlama sağlar.
  • Evde bulunan kaloriferin yaratacağı kuru havayı engellemek için buhar makinesi kullanmak kişinin daha rahat nefes alıp vermesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sarphan

12 Temmuz 2024 Cuma

Burun deliklerimde sürekli bir tıkanma hissi var ve yeteri kadar nefes alamıyorum, bu durum sinüzit belirtisi olabilir mi? Ayrıca, nefes darlığı sebebiyle doktora başvurmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sarphan, burun deliklerinde sürekli tıkanma hissi ve yeterli nefes alamama durumu sinüzit belirtisi olabilir, ancak bu durumun tam olarak neye bağlı olduğunu anlamak için bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Nefes darlığı yaşıyorsan, bu durum ciddi olabilir ve uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Sağlığını ihmal etme ve en kısa zamanda bir uzmana danış.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Hızlı Nefes Alıp Verme Neden Olur?

Hızlı Nefes Alıp Verme Neden Olur?

Güncel

Nefes Terapisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Nefes Terapisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler?

Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler?