Uykuda Hızlı Nefes Alıp Verme
11 Temmuz 2024

Uykuda Hızlı Nefes Alıp Verme


Uykuda hızlı nefes alıp verme, genellikle birçok kişinin sıklıkla karşılaştığı durumlar arasındadır. Bu durum bazen oldukça yoğun bir şekilde yaşanırken bazı durumlarda ise ara sıra kendini göstermektedir. Nefes, insanın normal olarak atmosferdeki havanın doğal yollarla ağız ve burun aracılığı ile akciğerlere doğru alınıp geri verilmesi olayıdır. Her nefes ortalama beş yüz mililitre kadardır. Normal şartlarda nefes alıp vermek ile vücudumuzun yeterli miktarda oksijen ihtiyacını karşılamış oluruz. Oksijen doğrudan akciğerlerden kanımıza geçiş yapar. Kanımız ilk olarak akciğerlerde temizlenir. Akciğerlerden doğrudan gelen kan kalbe girer ve kalpten vücuda pompalanır. Vücut içerisinde bulunan hemoglobinlere bağlanarak taşınma işlemini oksijen yapmaktadır. Hemoglobin, vücuttaki dokuya ihtiyacı olan oksijeni uygun yolla bırakır. Normal şartlarda nefes almak aktif bir olay olarak kabul edilir. Nefes alırken tüm solunum kasları çalışır ve havanın akciğerlere dolmasını sağlar. Nefes vermek ise pasif bir olay olarak kabul edilir, çünkü nefes kendiliğinden dışarı çıkar.

Hızlı nefes alıp verme, vücudun oksijen eksikliği durumunda ortaya çıkar. Vücudun dokularına giden oksijen azaldığında reseptörler bunu algılar ve solunum merkezine daha hızlı tempoda nefes alıp vermek için uyarı gönderir. Bu uyarıyı algılayan merkez, akciğerleri uyarır ve bu koşullarda hızlı nefes alıp verme işlemi gerçekleşir. Aslında hızlı nefes alıp verme olayı normal şartlarda bazı olaylara bağlı olarak gerçekleşir. Bunlara örnek olarak:

  • Egzersiz sırasında
  • Akut astım atağı olanlarda
  • Demir eksikliği anemisi
  • Pulmoner enfeksiyon
  • Pulmoner tromboemboli
  • Pnömotoraks
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
  • Yabancı cisim aspirasyonu
  • Metabolik asidoz

Birçok farklı sebeplere bağlı olmakla birlikte uyku halinde iken hızlı nefes alıp verme durumu da görülmektedir. Uykuda hızlı nefes alıp verme durumu bazen bazı hastalıkların habercisi olabileceği gibi bazen de stresli geçen dönemlerin uyku halinde iken nefes alıp vermeye yansıması olarak bilinmektedir. Uyku sırasında kişi bu durumla çok sık karşılaşıyorsa, uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

Uykuda Hızlı Nefes Alıp Vermeye Etki Eden Faktörler
  • Kişi gün içerisinde yoğun bir tempo halinde olduğunda, uyku sırasında bu durum kendini göstermeye başlar ve hızlı nefes alıp verme olayı gerçekleşebilir.
  • Uyku halinde görülen bazı rüyalar ve kötü kabuslar da hızlı nefes alıp vermeye neden olan faktörler arasındadır.
  • Normal kilo endeksinin üzerinde olan şişman insanlarda bu durum oldukça sık görülmekte ve kalp problemlerinin başlangıcı olarak bilinmektedir.
  • Akşam yatmadan önce yenilen ağır yağlı yemekler ve tatlılar uyku halinde iken hızlı nefes alıp vermeye sebebiyet vermektedir.
  • Sürekli olarak kullanılan ağır dozda ilaçlar ve kronik rahatsızlıklar da sebep olmaktadır.
  • Psikolojik olarak sorun yaşayan kişilerde ve olaylardan çok fazla etkilenen kişilerde bu durum oldukça sık görülmektedir.
  • Çocuk yaşta geçirilen bazı korkunç olaylar, ilerleyen yaş dönemlerinde uyku halinde iken hızlı nefes alıp vermeye neden olabilir.

Uykuda hızlı nefes alıp verme, bazen ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu nedenle, bu tür semptomlar yaşayan kişilerin bir sağlık profesyoneline başvurmaları önemlidir. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri ve stres yönetimi teknikleri de bu durumu hafifletebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zamire

11 Temmuz 2024 Perşembe

Uykuda hızlı nefes alıp verme yaşadığımda bu durumun sebebi ne olabilir? Gün içerisinde yoğun bir tempo halinde çalışmamın veya akşam yatmadan önce ağır yemekler yemenin bu duruma etkisi olabilir mi? Ayrıca bu durumu önlemek için neler yapabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zamire hanım, uykuda hızlı nefes alıp verme durumu farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Gün içerisinde yoğun bir tempo ile çalışmak ve akşam yatmadan önce ağır yemekler yemek bu durumu etkileyebilir. Stres, anksiyete, uyku apnesi gibi durumlar da bu belirtilere neden olabilir. Bu durumu önlemek için, uyku öncesi rahatlama teknikleri uygulayabilir, yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakabilir ve uyku ortamınızı daha rahat hale getirebilirsiniz. Ayrıca, bir uzmana danışarak daha detaylı bilgi ve yardım almanız faydalı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Transformal Nefes Tekniği Etkileri

Transformal Nefes Tekniği Etkileri

Güncel

Nefes Daralmasına Ne İyi Gelir?

Nefes Daralmasına Ne İyi Gelir?